خبرگزاری مهر، گروه بین الملل - عبدالحمید بیاتی: آمریکای لاتین که زمانی برای ایالات متحده حیات خلوت محسوب میشد به مدت بیش از یک دهه است که برای خود رویه مستقلی را در پیش گرفته و در این سالها برخی از کشورهای این منطقه به سمت گسترش روابط با کشورهایی همچون چین، ایران و روسیه حرکت کرده اند که همین امر موجب خشم واشنگتن شده است.
رویکردی که آمریکا در سالهای اخیر در قبال کشورهایی همچون بولیوی، ونزوئلا و کوبا در پیش گرفته به خوبی بیانگر این عصبانیت است. این رویکرد نشأت گرفته از عصبانیت به ویژه در خصوص ونزوئلا و کوبا قابل مشاهده است. سیاستهای ویرانگر آمریکا در قبال این دو کشور به ویژه در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ شدت بیشتری گرفت.
با خروج ترامپ از کاخ سفید و آمدن «جو بایدن» این سیاستهای ویرانگر نه تنها تغییر نکرد بلکه ادامه نیز یافت و تحولات یک ماه اخیر کوبا و اعتراضاتی که در این کشور با تحریک آمریکا صورت گرفت به خوبی بیانگر این واقعیت است.
این وضعیت در حالی است که شش سال قبل آمریکا در زمان ریاست جمهوری «باراک اوباما» از در دوستی با کوبا وارد شده بود. در هفدهم دسامبر ۲۰۱۴، اوباما و همتای کوبایی اش در آن زمان یعنی رائول کاسترو با صدور بیانیهای تاریخی، فصل جدیدی از روابط دوجانبه کشورهایشان را با تمرکز بر ارتقا روابط اجتماعی و اقتصادی شروع کردند. در ژوئیه ۲۰۱۵ آنها این روند از سرگیری روابط دیپلماتیک دو کشور را ادامه داده و اقدام به بازگشایی سفارتهای هر یک از دو کشور در پایتختهای آنها کردند. اگرچه کنگره آمریکا محاصره اعمال شده علیه این کشور جزیرهای را بر نداشت اما دو کشور از زمان صدور اعلامیه مشترکشان منافع ویژه خود را در پیش گرفتند که این شامل سرمایهگذاری آمریکا در کوبا و صنعت گردشگری آمریکا در کوبا میشود.
پروفسور استرزر: هر چند کاخ سفید اعلام کرده که این فشارها برای بهبود زندگی مردم کوبا صورت گرفته اما بطور کلی تحریمهای آمریکا علیه هاوانا هیچ کمکی به بهبود وضعیت مردم کوبا نکرده است
گرمتر شدن روابط بین آمریکا و کوبا منجر به بازگشایی سفارتهای هر یک از آنها در خاک کشور دیگر شد. اوباما تبدیل به اولین رئیسجمهور آمریکا در حدود یک قرن قبل از آن شد که به این کشور جزیرهای سفر کرده است. بعد از این سفر جریانی از قانونگذاران و رهبران منطقهای برای تقویت تجارت تلاش کردند.
در خصوص ونزوئلا نیز وضعیت به همین شکل است و آمریکا در زمان ترامپ تمام تلاش خود را برای براندازی حکومت قانونی نیکلاس مادورو به کار گرفت و در این راه با اعلام اینکه «خوان گوایدو» را به عنوان رئیس جمهور ونزوئلا به رسمیت میشناسد به دشمنی خود با این کشور عینیت بخشید و این سیاست خصمانه همچنان در دوران ریاست جمهوری بایدن ادامه دارد.
در خصوص سیاستهای آمریکا در قبال کشورهای آمریکای لاتین و تحلیل بهتر آن با پروفسور «سباستین استرزر» به گفتگو نشستیم.
استرزر رئیس حوزه روابط خارجی در بخش نظارت بر تجارتهای بینالمللی دانشگاه ملی آرژانتین است. وی سابقه فعالیت در آسیا گلوبال مدیا و کشورهای حوزه «آ سه آن» را نیز دارد.
کوبا و تحریمهای آمریکا
کوبا در ماهی که گذشت صحنه اعتراضاتی بود که به سرعت برخی از شهرهای این کشور را در برگرفت. در فاصلهای کوتاه بعد از این اعتراضات مقامات ارشد دولت آمریکا به حمایت از معترضین کوبایی پرداختند و حتی «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا، عنوان داشت که در حال بررسی موضوع «کمک به مردم کوبا است؛ کشوری با دولتی شکست خورده که به مردمش ظلم میکند».
اما میگوئل دیازکانل، رئیس جمهوری کوبا در واکنش به سخنان جو بایدن که کوبا را «کشوری شکست خورده» توصیف کرده بود که «به شهروندان خود ظلم میکند»، اعلام کرد: «ایالات متحده در تلاش خود برای نابودی کوبا ناکام مانده است».
کانل همچنین خطاب به واشنگتن اعلام کرد: اگر رئیس جمهور جو بایدن یک نگرانی صادقانه و بشردوستانه نسبت به مردم کوبا دارد، به عنوان اولین گام برای پایان دادن به این وضعیت، میتواند ۲۴۳ تحریمی را که از سوی دونالد ترامپ به اجرا گذاشته شده و بیش از ۵۰ مورد از آنها بگونهای ظالمانه در دوران همه گیری کرونا وضع شده را حذف کند.
پروفسور استرزر در توضیح وضعیت موجود در کوبا و سیاستها و تحریمهای آمریکا علیه هاوانا به خبرنگار مهر گفت: در طول سالهای گذشته به دلیل تحریمهای آمریکا وضعیت اقتصادی کوبا وخیم شد و در دو سال اخیر نیز همه گیری کرونا موجب پیچیدهتر شدن اوضاع در این کشور گردید. هر چند کاخ سفید اعلام کرده که این فشارها برای بهبود زندگی مردم کوبا صورت گرفته اما بطور کلی تحریمهای آمریکا علیه هاوانا هیچ کمکی به بهبود وضعیت مردم کوبا نکرده است.
رئیس حوزه روابط خارجی در بخش نظارت بر تجارتهای بینالمللی دانشگاه ملی آرژانتین، در ادامه گفت: محدودیتهای زیادی که از سوی آمریکا علیه کوبا اعمال شده هیچ کمکی به اینکه راه حلی برای بهبود روابط واشنگتن با هاوانا پیدا شود نکرده و از همین رو باید مسیر دیگری در پیش گرفته شود.
ونزوئلا
از سوی دیگر در واکنش به فشارهای آمریکا، «نیکلاس مادورو» رئیس جمهور ونزوئلا روز دوشنبه هفته جاری در سخنان هفتگی خود به اثرات تحریمهای اقتصادی علیه کوبا و ونزوئلا و شرایط داخلی این دو کشور به ویژه اغتشاشات در کوبا اشاره کرد و ضمن تشابه بین اغتشاشات کوبا با اعمال خشونت سیاسی اخیر در ونزوئلا، گفت: «مردم کوبا تحت شکنجه اجتماعی و اقتصادی (آمریکا) قرار گرفتهاند».
رئیس حوزه روابط خارجی دانشگاه ملی آرژانتین: بواسطه اقدامات آمریکا زخمهایی در منطقه آمریکای لاتین شکل گرفته اند که هنوز بهبود نیافته اند
پروفسور استرزر در مورد رویکرد بایدن در خصوص ونزوئلا با توجه به تلاشهای آمریکا برای سرنگون کردن دولت قانونی نیکلاس مادورو گفت: در خصوص ونزوئلا، بایدن بر فشارهای آمریکا بر دولت نیکلاس مادورو و حمایت از رقیب او یعنی خوان گوایدو ادامه میدهد و از طرف دیگر، تحریمهای اقتصادی علیه دولت فعلی ونزوئلا را حفظ کرده، از این نظر، من تغییرات بزرگی را در خصوص سیاستهای آمریکا در قبال ونزوئلا تصور نمیکنم.
نگاه منفی کشورها به آمریکا
سیاست آمریکا در قبال کشورهای دیگر که سیاستی استعماری بوده موجب شده تا اغلب کشورهای جهان نگاهی منفی به ایالات متحده داشته باشند. شدت این تفکر در آمریکای لاتین به دلیل اقدامات واشنگتن به ویژه در دوران ریاست جمهوری ترامپ که بارزترین آن سیاستهای مهاجرتی بود بسیار زیاد است. پروفسور استرزر در بیان دلیل وجود این نگاه منفی به خبرنگار مهر گفت: کشورهای زیادی در آمریکای لاتین نگاهی منفی به آمریکا دارند و دلیل این نگاه دخالتهایی بوده که آمریکا در قرن بیستم در امور داخلی سایر کشورها داشته است. دخالتهایی که موجب پیدایش و گسترش نظامهای دیکتاتوری در منطقه شد. از همین رو بواسطه اقدامات آمریکا زخمهایی شکل گرفته اند که هنوز بهبود نیافته اند.
نظر شما